HeLaiaN DeMi HeLaiaN

09 December 2011

Usaha Tangga Kejayaan..

In The Name of Allah The Most Gracious, The Most Merciful

Salam sejahtera, salam ukhwah dan bertemu kembali di alam maya. Salam kemaafan andai tiada yang bermanfaat dari diri buat pembaca dan sahabat. Mungkin ia menjadi refleksi dari amalan dan maksiat yang dilakukan oleh diri ini.

Usaha tangga kejayaan. Satu frasa yang acap kali kita dengar saat para sahabat memberikan semangat kepada diri kita untuk berubah. Kita juga seolah-olah sudah 'lali' dengan frasa ini. Bahkan, boleh juga terjadi frasa ini seakan tidak memberi sebarang kesan lagi kepada kita. Ibaratnya seperti seseorang yang sudah terbiasa makan ubat dengan suatu kadar dos, lama kelamaan dos tersebut sudah tidak lagi memberi kesan kepada kesihatannya. Mungkin perlu ditambahkan dos kepada yang lebih tinggi.

Namun, jika kita singkap kembali erti di sebalik tiga perkataan ini pasti kita akan temui suatu maksud. Maksud yang sebenar-benarnya yang ingin disampaikan.

Usaha Tangga Kejayaan

Saifullah: Salam. Cikgu apa khabar? Lama tak dengar khabar? Sibuk ya?
Cikgu: Sihat, alhamdulillah. Sibuk juga. Banyak kerja yang kena 'settle' kan.
Saifullah: Oh. Samalah dengan saya. BAnyak betul kerja sekarang ni. Tense!
Cikgu: Bila exam nya?
Saifullah: Bulan 1, cikgu. Sekarang sibuk dengan test, presentation etc.
Cikgu: Oh, tak apa lah. teruskan usaha. USAHA TANGGA KEJAYAAN. Tangga orang guna untuk capai tempat tinggi.

Mengapa Tangga?

Benar. Mengapa tangga yang diambil sebagai perumpamaan? Mengapa tidak ambil pintu saja sebagai perumpamaan. Atau lebih mudah adalah kunci. Bukankah lebih senang dan cantik perumpamaannya?

Kerana tangga itu untuk mencapai tempat yang tinggi. Maka, kejayaan itu adalah sesuatu yang tinggi. Bukan sekadar keinginan atau kemahuan yang kecil, tetapi ia adalah impian yang besar dan tinggi. Harus! Harus menggunakan tangga untuk mencapainya.Mengapa Tidak Lif atau Tangga Bergerak?

Jika begitu, mengapa tidak gunakan lif atau tangga bergerak sahaja? Bukankah item ini juga digunakan untuk ke tempat yang tinggi? Adakah kerana perumpamaan ini direka semasa zaman dahulu yang belum terwujud lagi lif dan tangga bergerak? Mungkin juga, tapi yakinlah bahawa ada maksud tersirat yang ingin disampaikan.

Dengan menggunakan tangga, kita perlu untuk menggunakan tenaga dan kudrat yang ada. Satu per satu anak tangga didaki demi mencapai puncak yang tertinggi. Begitulah juga dengan diri kita dalam ingin mencapai kejayaan. Usaha itu bukan semudah menekan butang di lif. Atau semudah menapak satu anak tangga di tangga bergerak. Usaha itu adalah sesuatu yang lebih dari itu. Usah itu adalah apabila kita merasai kepayahan dan kesusahannya. Dan yakinlah, dipengakhirannya nati adalah kemanisan kejayaan yang kita idamkan.Konklusi

Usaha menuntun kepada pengorbanan diri demi mencapai matlamat dan tujuan kita. Maka, letaklah matlamat diri setinggi-tingginya dan gapailah matlamat itu dengan dakian usaha yang bersungguh-sungguh.


"Jika Allah menolong kamu, maka tak adalah orang yang dapat mengalahkan kamu; jika Allah membiarkan kamu (tidak memberi pertolongan), maka siapakah gerangan yang dapat menolong kamu (selain) dari Allah sesudah itu? Karena itu hendaklah kepada Allah saja orang-orang mukmin bertawakkal."
[Ali-Imran: 106]0 ulasan:

Post a Comment